Artikkelit

|

Kustannustehokas ja ympäristöystävällinen vaihtoehto lannoittamiseen

Kierrätyslannoitteen käytöllä on positiivinen vaikutus tilan kulurakenteeseen ja peltojen kasvukuntoon.

Olavi Lehtiniemen isännöimällä kasvinviljelytilalla Kanta-Hämeen Hausjärvellä on kokeiltu ennakkoluulottomasti uutta ja pyritty löytämään kustannustehokkaita sekä kestäviä viljelyratkaisuja.

”Olen aina suhtautunut uteliaasti sekä avoimin mielin uusiin innovaatioihin ja olenkin ehtinyt kokeilla tilallani monenlaista ”, Lehtiniemi pohjustaa.

Tilalla on käytetty Kiertoravinteen nestemäistä kierrätyslannoitetta jo vuodesta 2017 lähtien. Kierrätyslannoitteet ovat kierrätetyistä raaka-aineista valmistettuja lannoitteita, jotka tarjoavat kilpailukykyisen ja ympäristöystävällisen vaihtoehdon perinteisille kemiallisille lannoitteille. Tilan käyttämä nestemäinen kierrätyslannoite syntyy biokaasulaitoksen toiminnan sivutuotteena.

Tavoitteena kustannustehokkuus ja helppous

Lehtiniemen tilalla on tavoitteena tehdä työt kustannustehokkaasti ja aikaa säästäen.

Yksi suurimpia syitä kierrätyslannoitteen käyttöön on sen tuoma muutos kulurakenteeseen. ”Samat ravinteet pystytään kierrätyslannoitteen avulla antamaan kustannustehokkaammin”, Lehtiniemi taustoittaa.

Nestemäisen kierrätyslannoitteen levittämiseen on käytetty pitkäaikaisen yhteistyökumppanin, urakoitsija Juha Tastulan palvelua.

Tämä on nopeuttanut kylvöajan töitä, kun kylvökoneeseen ei tarvitse laittaa lannoitetta ja samalla kylvökoneen täyttöväli pitenee.

Nestemäisen kierrätyslannoitteen etuihin lukeutuu myös sen säilytys.

”Minulla on ollut aiemmin sikoja ja sen vuoksi tietysti lieteallas. Pystyn hyötykäyttämään jo olemassa olevaa allasta, eikä tarvitse pohtia esimerkiksi katonalustiloja lannoitesäkeille”, Lehtiniemi jatkaa.

Vastuullinen valinta

Kierrätyslannoitteiden hyötyinä ovat muun muassa biomassojen uudelleenkäyttö ja siitä seuraava ravinnepäästöjen väheneminen, uusiutumattomien luonnonvarojen korvaaminen uusiutuvilla sekä kotimainen ravinneomavaraisuus ja sitä myötä myös huoltovarmuus.

Yksi merkittävimmistä eduista on maan kasvukunnon parantuminen, sillä kierrätyslannoitteen käytön myötä maassa olevan orgaanisen aineksen määrä lisääntyy.

Ympäristön kannalta kierrätyslannoitteiden etuna tulee huomioida myös niiden valmistuksesta aiheutuvien päästöjen määrät, jotka ovat yli 90% pienemmät kuin mineraalilannoitteiden valmistuksessa.

Logistisesti fiksut toimitukset

Kiertoravinteen yhteistyökumppani Kuljetus Tero Liukas Oy huolehtii nestemäisten lannoitteiden toimituksista Eteläisen Suomen alueella.

”Olen ollut tyytyväinen Liukkaan työnjälkeen, ympäristö on aina jäänyt siistiksi lietekuljetusten jäljiltä”, Lehtiniemi kiittelee.

Talviaikaan tapahtuvien toimitusten etuna on muun muassa lannoitteen joustavampi saatavuus, kesän toimituksia edullisempi hinta sekä pakkasten tuoma etu logistiikan suhteen. Pakkaskeleillä tiestö ja piha-alueet säilyvät parhaassa mahdollisessa kunnossa raskaan ajoneuvoyhdistelmän alla.